Vynikající domácí pečivo
01.09.2020
Suroviny:
- 500-600 g hl. mouky
- špetka soli
- 1 prdopeč
- 1 KL jedlé sody
- 1 vajičko
- trochu pepře
- 4 stroužky česneku, rozmačkané
- 1/2 KL provensálské koření
- 15 dkg na hrubo nastrouhaného tvrdého tučného sýra
- 10 dkg anglické slaniny nakrájené na malé kostičky
- 10 dkg vysočiny nakrájené na malé kostičky
- 2 KL semínka: chia semínka, slunečnice, seznam, len, mák, dýňová semínka
Kvásek: 250 ml vlažné vody, lžička cukru, půl kostičky kvasnic a uděláme kvásek.
Postup:
- Do mísy dáme půl kg hl. mouky a ostatní ingredience bez vajíčka a kvásku a vše důkladně promícháme, pak přidáme vajíčko a kvásek a vyhněteme těsto, pak jej vyklopíme na vál a ručně vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud těsto lepí tak po trochách přidáváme mouku a vypracováváme těsto hladké nelepivé.
- Pak z těsta tvoříme různé tvary a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Na plechu necháme půl hodiny kynout pak potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do mírně rozehřáté trouby.
- Pečeme dozlatova na cca 230 - 250 °C v závislosti na druhu trouby.