Vánočka s rozinkami a mandlemi
27.12.2020
Suroviny:
- 36 dkg polohrubé mouky
- 40 dkg hladké mouky
- 15 dkg cukru
- 350 ml mléka
- 1 kostka kvasnic
- 3 vejce
- 18 dkg másla
- sůl
- citronová kůra z jednoho citronu
- rozinky
- trochu rumu (dávám 2 PL)
na posypání vánočky:
- cca 2 PL mandlových lupínků (popř. půlky mandlí)
Postup:
- Nejdříve si připravíme kvásek: do mísy dáme teplé mléko, rozdrolíme kostku droždí a zasypeme trochou cukru. Necháme cca 15 minut vzejít kvásek.
- Po vykynutí metličkou důkladně zamícháme a přidáme rozpuštěné máslo (teplé, nikoli horké) a ostatní suroviny. Vše důkladně vymícháme v hladké těsto.
- Těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme 1,5 hodiny vykynout na teplém místě.
- Z těsta následně rozválíme prameny a spleteme vánočku.
- Vánočku dáme na plech vyložený pečícím papírem a ještě necháme cca 20 minut kynout.
- Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 200°C. Po 10 minutách snížíme teplotu na 180°C a pečeme dalších cca 30 minut. Zda je vánočka upečená, zjistíme vpíchnutím špejle do jejího středu. Špejle by neměla po vytažení lepit.
- Hotovou vánočku můžeme pocukrovat moučkovým cukrem (já nedělám, sladká je i tak :o) ).
