Tyrolské žemlové knedlíky
06.12.2024
Suroviny:
- 1 ks vejce
- 30 g máslo
- 150 ml mléko
- 40 g cibule
- 1 lžíce pažitka
- 200 g bílé pečivo
- 60 g tyrolská slanina (nebo anglická slanina)
podle chuti
- sůl
- muškátový oříšek
- mletý černý pepř
na potření
- máslo
Postup:
- Oloupanou cibuli a tyrolskou slaninu nakrájíme nadrobno.
- Na rozpuštěném másle orestujeme slaninu a cibuli dozlatova a směs necháme zchladnout.
- Starší žemle (housky, rohlíky atp.) nakrájíme na kostičky, vložíme je do mísy a přelijeme horkým mlékem. Pak přidáme nasekanou petrželku nebo pažitku, muškátový oříšek, sůl, pepř a vejce.
- Směs promícháme a jakmile žemle nasáknou mléko, zapracujeme do ní připravenou cibulku se slaninou. Vzniklé těsto řádně propracujeme a necháme asi 1 hodinu odležet.
- Z připraveného těsta tvoříme kulaté knedlíky o průměru asi 4 - 5 cm. Dostatečné množství osolené vody přivedeme k varu, do které postupně vložíme knedlíky a jakmile voda přijde k varu, teplotu snížíme a velmi zvolna je vaříme asi 8 - 12 minut.
- Hotové tyrolské knedlíky necháme okapat a potřeme máslem. Tyrolské žemlové knedlíky podáváme jako přílohu k masům a omáčkám.
