Trhaný česnekový chleba
06.05.2023
Suroviny:
Těsto:
- 500g hladké mouky
- 42g droždí nadrobit
- 1 čajová lžička cukru
- 1 vejce
- 250 ml vlažného mléka
- 2 čajové lžičky soli
- 80g másla povoleného
Postup:
- Do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, přidáme vlažné mléko, necháme vzejít kvásek (cca 10 minut). Pak kvásek dobře rozmícháme, přidáme ostatní suroviny a dobře vypracujeme v těsto, které necháme na teplém místě kynout přibližně 30 minut.
- Následně vykynuté těsto ještě jednou propracujeme, dáme na pracovní plochu a vyválíme na obdélník na výšku asi 1/2 cm. Rádýlkem rozřízneme (viz foto).
- Naneseme směs třeného másla s lžičkou olivového oleje, 4 stroužky česneku, petrželka, bylinky, 1 čajová lžička soli.
- Každý kousek zavřeme do a navrstvíme do formy (vymazaná a vysypaná moukou) na sebe.
- Dáme do vyhřáté trouby na 170°C , horkovzduch. Pečeme do zlatova. Následně vyděláme z trouby, necháme cca 10 minut stát, pak vyklopíme na desku.