Sýrová bulka
28.02.2023
Suroviny:
- 450 ml vody
- 90 g oleje
- 2 lžičky cukru
- 3 lžičky soli
- 840 g hladké mouky
- 30 g droždí
- tvrdý sýr na posyp (nejlepší je obyčejný s 30 % tuku)
Postup:
- Z vody, malého množství cukru, mouky a všeho droždí (vše z připraveného, odváženého množství) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout.
- Pak přidáme ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout (cca 60 minut).
- Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na 12–14 dílů a z každého kousku uděláme bulku.
- Jak tvarovat bulky z kynutého těsta
- Uložíme je na plech, na povrchu je trochu zploštíme a necháme nakynout.
- Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme strouhaným sýrem. Upečeme je ve vyhřáté troubě
- při teplotě 190–200 °C po dobu 15–20 minut - podle velikosti bulek a výkonu naší trouby.
Poznámka autora:
Pro lepší a plnější chuť jsem dal ještě nakrájenou na kostičky šunku přímo do bulek
