Steak s krevetami a česnekovo-parmezánovou krémovou omáčkou
28.03.2025
Suroviny:
- 0,5 kg ribeye steak (nebo řez dle výběru)
- 0,5 kg krevet jumbo, oloupaných
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1,5 lžičky soli (upravte podle chuti)
- ½ lžičky černého pepře
- ¼ lžičky červené papriky
- ¼ lžičky uzené papriky
- 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
- 6 stroužků česneku, drcený
- 40 gr čerstvého špenátu, nakrájeného
- 1 střední citron (oloupaný a odšťavněný)
- ½ šálku vývaru (hovězí, kuřecí, mořské plody nebo zelenina)
- 1 šálek smetany ke šlehání
- 100 gr čerstvě nastrouhaného parmazánu
- Čerstvá petržel a další parmazán na ozdobu
Postup:
- Opečte steak: Steak ochuťte solí, pepřem a uzenou paprikou. V pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu. Steak opékejte 3–4 minuty z každé strany pro medium-rare nebo podle vaší chuti. Sundejte z pánve a nechte odpočinout.
- Uvařte krevety: Do stejné pánve přidejte máslo a krevety. Opečte do růžova a propečte, asi 2 minuty z každé strany. Sundejte z pánve a dejte stranou.
- Orestujte cibuli a česnek: Přidejte na pánev nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Vařte do změknutí, asi 3-4 minuty.
- Připravte omáčku: Zalijte vývarem, citronovou šťávou a kůrou. Vmícháme hustou smetanu a parmazán, omáčku necháme 2–3 minuty provařit a zhoustnout. Přidejte čerstvý špenát a nechte ho zavadnout.
- Spojte a podávejte: Vraťte steak a krevety na pánev a přidejte omáčku, aby se obalila. Ozdobte čerstvou petrželkou a extra parmazánem. Podávejte horké a užívejte si!
