Skvělý krémový pistáciový dort
28.03.2025
Suroviny:
Dort:
- 1 1/2 šálku hladké mouky
- 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku másla, změkčeného
- 1/4 šálku krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku zakysané smetany
- 1/2 šálku plnotučného mléka
- 1 šálek vyloupaných pistácií, jemně nasekaných
- 1/2 šálku bílých čokoládových lupínků
Krém:
- 1 šálek másla, změkčeného
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1/2 šálku smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
1/2 šálku pistácií, jemně nasekaných na ozdobu
Postup:
- Předehřejte troubu na 175 °C. Tři 20 cm kulaté dortové formy vymažte tukem a moukou.
- Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Ve velké míse ušlehejte máslo a cukr, dokud nebude světlá a nadýchaná. Přidávejte vejce jedno po druhém a po každém přidání dobře prošlehejte. Vmícháme vanilkový extrakt.
- Postupně přidávejte suché přísady k mokrým, střídavě se zakysanou smetanou a mlékem, počínaje a konče suchými přísadami. Míchejte, dokud se nespojí. Vmícháme nasekané pistácie a kousky bílé čokolády.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených dortových forem a povrch uhlaďte. Pečte 20–25 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté. Dorty nechte 10 minut vychladnout ve formičkách, než je přenesete na mřížku, aby úplně vychladly.
Na krém:
- Ve velké míse ušlehejte změklé máslo do krémova. Postupně přidávejte moučkový cukr, smetanu a vanilkový extrakt a šlehejte do světlé a nadýchané hmoty.
- Sestavte dort tak, že jednu vrstvu položíte na servírovací talíř a navrch potřete cca 1 cm vysokým množstvím krému. Opakujte se zbývajícími vrstvami. Vršek a boky dortu potřete krémem, poté ozdobte jemně nasekanými pistáciemi.
Před podáváním nechte dort alespoň 30 minut chladit, aby poleva ztuhla.
