Rychlokompot z jablek podle maminky

01.11.2020

Tohle je vůně z mého dětství. Takto totiž připravovala jablečný kompot moje prababička, babička a i maminka. Pokud máte krásná jablka, určitě je neloupejte, byla by to škoda.

Suroviny:

  • 1 kg jablka
  • 1,3 l voda
  • 8 ks hřebíček
  • 1 celá skořice
  • 3 lžíce cukr krystal
  • 1 KL citronové šťávy
  • trochu nastrouhané omyté a čisté citronové kůry

Postup:

  1. Dobře omytá jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na osminky (půlměsíčky).
  2. Ihned pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla, vložíme do kastrolu, zalijeme vodou s cukrem, hřebíčkem a skořicí, citronovou kůrou a přivedeme k varu a vaříme cca 7 minut. Přitom dbáme, aby se nerozvařila a příliš nezměkla. 
  3. Kompot uložíme v chladničce a podáváme k různým pokrmům.
  4. Podáváme vychladlé spolu se šťávou z kompotu.

Pozn.: já takto uvařený jablečný kompot ještě za horka dám do zavařovacích sklenic, pečlivě uzavřu víčkem, dám dnem vzhůru na cca 3 minuty. Vychladlé dám do lednice, kde vydrží v takto uzavřených sklenicích déle. 

Určitě vyzkoušejte: Šťávu z jablek slijte do džbánku, přidejte rum a zahřejte se báječným jablečným punčem.

© 2020 - 2025 Ověřené recepty
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky
Používáme cookies, abychom zajistili správné fungování a bezpečnost našich stránek. Tím vám můžeme zajistit tu nejlepší zkušenost při jejich návštěvě.

Pokročilá nastavení

Zde můžete upravit své preference ohledně cookies. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.

Bez nezbytných cookies se neobejde správné a bezpečné fungování našich stránek a registrační proces na nich.
Funkční cookies ukládají vaše preference a uzpůsobí podle nich naše stránky.
Výkonnostní cookies monitorují výkon našich stránek.
Díky marketingovým cookies můžeme měřit a analyzovat výkon našeho webu.