Romské holubky plněné mletým masem
23.03.2025
Plněný zelný list se přisuzuje kuchyni bulharské, rumunské, řecké, německé (Kohlrouladen, Krautrouladen). Někdy je vydáván (a jistě právem) za jídlo turecké a dokonce i perské. Holubky se vařily a vaří i na Slovensku, zejména na východě (slovenské plněné zelné listy).
Suroviny:
- 1 hlávka zelí
- 15 g rýže
- 2 ks cibule (velká)
- 6 stroužků česneku
- 800 g mleté maso (směs hovězího a vepřového)
- 2 ks rajský protlak
- chilli papričky (dle chuti)
- pepř (čerstvě namletý)
- sůl
- kečup
- chilli omáčka
- 300 g uzený vepřový bůček
Příprava:
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji. Z hlávky zelí vyřízněte košťál a celou hlávku vložte do hrnce s vodou. Vařte ji asi 10 minut, poté ji obraťte, aby se vařila rovnoměrně i z druhé strany.
- Mezitím v jiném hrnci uvařte rýži, stačí do poloměkka, asi 10 minut. Poté ji slijte a nechte lehce vychladnout.
- Nakrájejte najemno cibuli a česnek a přesuňte je do velké mísy. Přidejte rýži a mleté maso a směs promíchejte.
- K masu a rýži přidejte rajský protlak, najemno nasekanou chilli papričku, kečup, chilli omáčku a nakonec vše dochuťte solí a pepřem. Směs důkladně promíchejte.
- Z uvařené zelné hlávky oddělujte jednotlivé listy, seřízněte jim tuhý košťál a do listů balte masovou směs, aby vznikly úhledné závitky.
- Na dno hrnce dejte pár listů zelí, aby se později závitky nepřipalovaly. Navrch postupně skládejte připravené zelné závitky.
- Nakonec vše zalijte vodou, nebo ještě lépe vývarem ze zelí, aby byly závitky těsně ponořené a navrch rozložte plátky uzeného boku. Přikryjte poklicí, přiveďte k varu a na mírném ohni duste asi hodinu a půl.
- V průběhu vaření smíchejte v misce kečup s chilli omáčkou a směs nalijte do hrnce, tím dochutíte omáčku.