Romské holubky plněné mletým masem

23.03.2025

Plněný zelný list se přisuzuje kuchyni bulharské, rumunské, řecké, německé (Kohlrouladen, Krautrouladen). Někdy je vydáván (a jistě právem) za jídlo turecké a dokonce i perské. Holubky se vařily a vaří i na Slovensku, zejména na východě (slovenské plněné zelné listy). 

Suroviny:

  • 1 hlávka zelí
  • 15 g rýže
  • 2 ks cibule (velká) 
  • 6 stroužků česneku
  • 800 g mleté maso (směs hovězího a vepřového) 
  • 2 ks rajský protlak 
  • chilli papričky (dle chuti)
  • pepř (čerstvě namletý)
  • sůl
  • kečup
  • chilli omáčka
  • 300 g uzený vepřový bůček

Příprava:

  1. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji. Z hlávky zelí vyřízněte košťál a celou hlávku vložte do hrnce s vodou. Vařte ji asi 10 minut, poté ji obraťte, aby se vařila rovnoměrně i z druhé strany.
  2. Mezitím v jiném hrnci uvařte rýži, stačí do poloměkka, asi 10 minut. Poté ji slijte a nechte lehce vychladnout.
  3. Nakrájejte najemno cibuli a česnek a přesuňte je do velké mísy. Přidejte rýži a mleté maso a směs promíchejte.
  4. K masu a rýži přidejte rajský protlak, najemno nasekanou chilli papričku, kečup, chilli omáčku a nakonec vše dochuťte solí a pepřem. Směs důkladně promíchejte.
  5. Z uvařené zelné hlávky oddělujte jednotlivé listy, seřízněte jim tuhý košťál a do listů balte masovou směs, aby vznikly úhledné závitky.
  6. Na dno hrnce dejte pár listů zelí, aby se později závitky nepřipalovaly. Navrch postupně skládejte připravené zelné závitky.
  7. Nakonec vše zalijte vodou, nebo ještě lépe vývarem ze zelí, aby byly závitky těsně ponořené a navrch rozložte plátky uzeného boku. Přikryjte poklicí, přiveďte k varu a na mírném ohni duste asi hodinu a půl.
  8. V průběhu vaření smíchejte v misce kečup s chilli omáčkou a směs nalijte do hrnce, tím dochutíte omáčku.
© 2020 - 2025 Ověřené recepty
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky