Pita chléb
21.09.2020
Pita chléb je velmi oblíbenou přílohou
zejména v arabské kuchyni.
Peče se ve velmi rozehřáté pánvi, což způsobí, že se chléb nafoukne.
Proto jej můžete k jídlu nejen přikusovat, můžete ho ale také naplnit. Podává se s tradičními specialitami, jako je například hummus či falafel, zachutná vám ale i k zeleninovému ragú.
Suroviny:
- 300 g polohrubé mouky
- 180 ml teplé vody
- 10 g droždí
- 3 g cukru
- špetka soli
Postup:
- Teplou vodu smíchejte s droždím, cukrem a solí.
- Poté přisypte mouku a vypracujte hladké těsto.
- Vytvarujte úhledný bochánek, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 1 hodinu kynout.
- Po vykynutí těsto rozdělte na 6 - 7 dílů a z každého udělejte malý bochánek.
- Ty rozválejte na pomoučené pracovní ploše na tenké placky, které nechte ještě chvíli nakynout. Pita chléb pečte na hodně rozpálené pánvi bez tuku (mě se osvědčilo pečení v troubě na cca 230 - 250 °C)
- Obracejte asi po deseti vteřinách, až se chléb nafoukne.


