Pikantní vegetariánské kousky
12.04.2025
Suroviny:
- 1 šálek jemně nakrájené zeleninové směsi (např. brokolice, mrkev, cuketa, paprika) (150 gramů)
- 1/2 šálku vařené quinoa nebo hnědé rýže (85 gramů)
- 1/4 šálku cizrnové mouky (30 gramů)
- 1 vejce nebo 2 lžíce lněného semínka smíchané se 6 lžícemi vody (pro veganskou variantu)
- 1 lžíce olivového oleje (15 ml)
- 1/2 čajové lžičky sušeného oregana (1 gram)
- 1/4 čajové lžičky česnekového prášku (1 gram)
- Sůl a pepř podle chuti
- chilli dle potřeby
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
Postup:
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Ve střední misce smíchejte nadrobno nakrájenou zeleninu, uvařenou quinou nebo hnědou rýži, cizrnovou mouku, vejce (nebo směs lněných semínek), olivový olej, sušené oregano, česnekový prášek, sůl, pepř, chilli. Pokud používáte, přidejte nastrouhaný parmazán (pokud vynecháte parmazán, může jít tyto kousky i vegan).
- Všechny ingredience dobře promíchejte, dokud nevznikne soudržná směs.
- Směsi vložte do silikonové formičky na muffiny.
- Pečte 18-22 minut, nebo dokud nebudou lehce zlatavé a pevné na dotek.
- Před podáváním nechte sousta mírně vychladnout.
- Zbytky skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu až 3-4 dnů.