Pečené vepřové maso v sádle

01.10.2020

Kdysi, ještě jako malý kluk jsem to ochutnal u kamarádky mé mámy na Vysočině a strašně mi to zachutnalo. Po mnoha letech se k tomu vracím a konečně dělám i já. Je to velmi lahodné, maso křehké. Vhodné jako rychlá večeře za studena, nebo jen tak na chuť k televizi, možno ohřát v kastrolku, nebo dát na plech, přidat cibuli, česnek a koření a k tomu vařený brambor a máte jídlo krásné, lahodné jedna dvě.

Suroviny:

  • 3 kg vepřové kýty
  • cca 0,5 l vepřového sádla
  • sůl, pepř, uzená mletá sladká paprika

Postup:

  1. Maso nakrájíme na kostky (já dělám kostky cca do 3 cm), nasolte a a nechte ho 24 hodin v chladu odležet.
  2. Druhý den ho dejte do pekáčku, pak opepřit a přidat ml. sladkou papriku, přidejte k němu polovinu sádla a pečte v troubě vyhřáté na 220°C asi 20 minut, pak snížíme teplotu na cca 180 - 200 °C a pečeme další hodinu (já peču, dokud se neudělá na povrchu masa zlatohnědá kůrka) . Maso není potřeba podlévat vodou, ta ovlivní finální chuť masa, bohužel negativně.
  3. Maso dáme do předem očištěných sklenic, trochu lžící udusáme, aby tam nebylo příliš volného místa a zalijeme výpekem a rorpuštěným sádlem, sklenice dobře uzavřete a sterilujte cca 45 minut při 100°C. (já sterilizuji jen někdy, většinou stačí zalít rozpuštěným sádlem, či sádlem čerstvě vyškvařeným)

tip: 1) já tohle dělám souběžně se škvařením sádla, tím dosáhnu toho, že hotové maso ve sklenicích rovnou zaliji vyškvařeným sádlem, tím se i konzervuje, uzavřu, na 5 minut otočím dnem vzhůru a je hotovo.

tip: 2) do sklenic k masu dám i pár kousků škvarků.

© 2020 - 2025 Ověřené recepty
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky
Používáme cookies, abychom zajistili správné fungování a bezpečnost našich stránek. Tím vám můžeme zajistit tu nejlepší zkušenost při jejich návštěvě.

Pokročilá nastavení

Zde můžete upravit své preference ohledně cookies. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.

Bez nezbytných cookies se neobejde správné a bezpečné fungování našich stránek a registrační proces na nich.
Funkční cookies ukládají vaše preference a uzpůsobí podle nich naše stránky.
Výkonnostní cookies monitorují výkon našich stránek.
Díky marketingovým cookies můžeme měřit a analyzovat výkon našeho webu.