Máslové košíčky s ořechovou náplní

12.12.2022

Suroviny:

  • 35 dkg hladké mouky
  • 14 dkg moučkového cukru
  • 25 dkg másla
  • 1 žloutek

Ořechová náplň:

  • 400 g mletých ořechů
  • 500 ml mléka
  • 300 g cukru krupice
  • 240 g dětských piškotů
  • višňová nebo třešňová marmeláda
  • rum dle chuti

dále: 

  • čokoládová poleva (nebo hořká čokoláda min. 70% a kokosový olej)
  • půlky vlašských ořechů

Postup:

Příprava košíčků:

  1. Z uvedených surovin zpracujeme na vále (pracovní plocha) hladké těsto. Zabalené je necháme aspoň hodinu odpočinout (já nechávám do druhého dne).
  2. Formičky na košíčky JEMNĚ! vymažeme sádlem nebo olejem. Do každé formičky vložíme kousek těsta a roztlačíme tak, aby v tenké vrstvě pokrývalo vnitřek formičky.
  3. Pečeme při 180°C asi 10 minut. (pokud pečete na horkovzduch, tak 160°C).
  4. Upečené košíčky ještě horké vyklopíme z formiček. Necháme je vychladnout a poté plníme (já upečené košíčky plním až druhý den, nejsou totiž tak křehké).

Příprava náplně:

  1. Mléko přivedeme k varu. Nasypeme do něj cukr a ořechy a chvíli povaříme. Odstavíme a necháme vychladnout.
  2. Piškoty pomeleme a zahustíme jimi ořechy tak, aby vznikla hustá nádivka, kterou se budou košíčky dobře plnit. Nakonec náplň ochutíme rumem (množství podle chuti).
  3. Do každého košíčku dáme trošku marmelády, na ni cukrářským pytlíkem se zdobící špičkou na neseme ořechovou náplň (možno nanést také třeba lžičkou).
  4. Až jsou všechny košíčky naplněné, rozpustíme čokoládovou polevu. Košíčky do ní postupně namáčíme a než poleva ztuhne, přimáčkneme na ni půlku ořechu a necháme zatuhnout.

Pozn. autora: 

čokoládová poleva je nejlevnější a nejsnažší cesta. Ovšem, kvalitnější a samozřejmě dražší variantou je poleva čokoládová, hořká min 70%. Zapomeňte ale na ředění čokolády máslem apod. Máslo obsahuje vodu a ta paradoxně čokoládu zahustí. 

Potřebujeme skutečně tekutou čokoládu.

Já kupuji tedy hořkou alespoň 70% a tu ředím kokosovým olejem nebo kakaovým máslem (obvyklé ředění na 100 g čokolády je 10 g kokosového oleje). Poleva je tak skutečně tekutá a udělá i hezký lesk po zaschnutí. 

© 2020 - 2025 Ověřené recepty
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky
Používáme cookies, abychom zajistili správné fungování a bezpečnost našich stránek. Tím vám můžeme zajistit tu nejlepší zkušenost při jejich návštěvě.

Pokročilá nastavení

Zde můžete upravit své preference ohledně cookies. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.

Bez nezbytných cookies se neobejde správné a bezpečné fungování našich stránek a registrační proces na nich.
Funkční cookies ukládají vaše preference a uzpůsobí podle nich naše stránky.
Výkonnostní cookies monitorují výkon našich stránek.
Díky marketingovým cookies můžeme měřit a analyzovat výkon našeho webu.