Maminčin bramborový salát
23.12.2024
Receptů a různých variací tohoto dnes už kultovního jídla, jako je bramborový salát existují desítky a stovky. Za svůj život jsem ochutnal mnoho variací, ale ve finále mě stejně nejvíce chutná ten, který dělávala moje maminka.
Množství udávaných surovin odpovídá cca 6 - 8 porcím bramborového salátu, s ohledem na to, kolik kdo má rád :-)
Suroviny:
- 1,5 kg brambor den předem uvařených
- 150-200 g hrášku z plechovky
- 4 ks mrkev
- 2 ks petržel
- 1/4 celeru
- 1 cibule
- 5 zavařených okurek
- 5 ks vařených vajec
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- Cca 200 g majonézy
- Sůl a pepř dle chuti
- Cca 1 dcl nálevu z okurek
Postup:
- Pokud chceme mít bramborový salát opravdu lahodný, naložený na 24.12. , je potřeba již 22.12. třeba navečer uvařit potřebné množství brambor (ale ne tolik, jako když se vaří na kaši), dále si ve stejný den uvaříme vejce, které dáme do vroucí, osolené vody s kapkou octa a vaříme cca 9 minut. Po uvaření je možné si brambory oloupat za tepla, po vychladnutí jdou loupat docela špatně. Vejce vyjmeme z vody a po vychladnutí dáme spolu s bramborami do ledničky.
- Druhý den si oloupeme mrkev, petržel a celer a dáme na cca 10-15 minut vařit na mírném ohni v osolené vodě.
- Mezitím si nakrájíme na malé kostičky okurky, vejce oloupeme a přes kráječ (viz obrázek níže), prokrájíme do mísy, přidáme hrášek, rovnou přes kráječ prokrájíme i brambory do mísy a dáme zbytek ingrediencí.
- Cibuli nakrájíme najemno, do kastrolku, kde se vaří zelenina dáme sítko a do sítka dáme na chvilku nakrájenou cibulku, jen aby se spařila a v salátu nekvasila a nevytvářela "vodu", takto spařenou cibuli pak vyjmeme, vycedíme vodu a dáme do mísy s ostatními surovinami.
- Uvařenou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky a dáme do mísy.
- Vše důkladně promícháme, ale opatrně, aby byl br. salát nadýchaný, ochutnáme, případně dosolíme, nebo přidáme pepř dle chuti.
- Mísu překryjeme potr. fólií nebo víkem a dáme do ledničky. Druhý den podáváme.


Kráječ brambor, vajec, zeleniny