Luxusní kynutý knedlík s petrželkou
13.12.2020
Receptů na kynuté knedlíky je internet přímo přehlcen, vyzkoušel jsem všechny možné varianty... Až teprve tento recept, který jsem si trochu upravil se osvědčil a chutná skvěle. Jiný knedlík už dělat nebudu. Stojí za vyzkoušení.
Z množství surovin uděláte 3 knedlíky (cca 25 plátků)
Suroviny:
- 500 g polohrubá mouka
- 1 vejce
- 100 g nasekané hladkolisté petržele
- 42 g droždí (1 kostka)
- 200 ml mléko
- špetka soli
- 2 PL krystalového cukru
- 2 rohlíky z předešlého dne (nebo housku)
Postup:
- Do mísy dáme vlažné mléko, cukr a droždí, necháme vzejít kvásek (trvá to cca 10 - 15 minut na teplém místě).
- Mezitím si nakrájíme na kostky den staré rohlíky a na pánvi je osmahneme do zlatova.
- Ke kvásku přidáme mouku, vejce, sůl, nasekanou listovou petrželku a osmahnuté rohlíky či housky a vypracujeme v těsto. Překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynou cca 50 minut.
- Dáme si vařit řádně osolenou vodu ve větším hrnci.
- Po vykynutí si těsto rozdělíme na tři díly a z každému vypracujeme knedlík.
- Necháme ještě bokem cca 20 minut kynout.
- Vkládáme do vařící osolené vody. Z každé strany vaříme 10 minut.
- Před vyjmutím z vody vpíchneme do knedlíku špejli, pokud se na špejli těsto nechytá, můžeme vyjmout.
- Knedlík ihned několikrát propícháme špejlí, aby se neslil.
