Kvašáky (rychle kvašené okurky)
12.07.2024
Pokud se kvašáky chystáte ochutnat poprvé, možná vás překvapí, jejich chuť je totiž velmi rozdílná od těch klasicky nakládaných ve sladkokyselém nálevu. Tyto okurky kvasí díky mléčnému kvašení a jsou tedy spíše slané, ale také mnohem zdravější.
Mám recept po babičce, která je dělala celý život a jako malý prcek jsem je miloval, láska ke kvašákům mi zůstala a neznám nic lepšího :-)
Suroviny:
- Přerostlé okurky nakladačky dle potřeby
- kopr
- vinné listí
- višňové listí ( ale není nutné)
- sůl (vždy 4 dkg soli na 1 litr vody)
Postup:
- Okurky nasypte do větší nádoby, vaničky, dřezu atd, zalijte studenou vodou a nechce chvíli odležet. Následně všechny okurky pečlivě operte, ať na sobě nemají špínu, bláto atd.
- Dále si operte v čisté studené vodě kopr, višňové a vinné listí a dejte na suchou utěrku okapat.
- Kdo má kameninový hrnec, použijte ho, lépe v něm dochází ke kvašení. Další obdobou je velká zavařeninová sklenice nebo velký plechový hrnec. Do takto připravené nádoby vložte na dno vinné listí, višňové listí a snítky čerstvého kopru, na to rovnoměrně poklaďte okurky.
- Další vrstva to samé. Vždy mezi vrstvou okurek musí být vinné a višňové listí a snítky kopru.
- Poslední horní vrstvu řádně pokryjte listy a kopru (používám i stonky kopru, okurky mi pak neplavou na vršek, viz foto).
- Je lepší to celé zatížit nějakým kamenem, nebo je možné také použít cokoli těžkého ze skla, železa, litiny atd.
- Až máte takto připravené okurky, dle velikosti odhadněte potřebný objem láku. Rozpusťte vždy v jednom litru studené vody 4 dkg soli, řádně promíchejte a vlijte do takto připravené naplněné nádoby. Je mít na paměti, že musí být okurky i s listy a koprem pod vodou.
- Dejte na teplé, polostinné místo.
- Za cca 7-10 dní máte hotovo.
