Jemná játrová paštika
14.01.2021
Suroviny:
- 1 kg vepřová játra
- 0,5 kg vepřová plec
- Cca 250 gr špek
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř, zázvor, tymián, drcený kmín, nové koření, rozmarýn
Postup:
- Do hrnce si dáme na kostky nakrájené plecko, zalijeme vodou tak, aby maso bylo pod vodou (ale musíme pamatovat na to, že budeme potřebovat z tohoto hrnce vývar do celé směsi), osolíme, opepříme, přidáme trochu drceného kmínu a nové koření (8 kuliček) a celé to povaříme, aby bylo maso měkké.
- Mezitím si na pánev dáme sádlo (možno i olej), přidáme nakrájenou cibuli, po chvíli nadrobno pokrájené stroužky česneku, restujeme do zhnědnutí, pak přidáme ideálně pomletá syrová játra (ale můžeme i vcelku - musí být očištěna), na kostky nakrájený špek a restujeme dokud nejsou hotová.
- Maso z kastrolku dáme do mísy spolu s cca 2 naběračkami vývaru a ručním šlehačem vyšleháme. Přidáme celý obsah z pánve, přidáme sůl a všechno koření dle chuti a šleháme, pokud je hmota stále hustá, přilijeme vývar dle potřeby (obvykle celkem asi 5 naběraček vývaru).
- Ochutnáme, pokud je dle vaší chuti, plníme zavařovací sklenice, které uzavřeme víčkem a dáme do trouby na 90°C a zavařujeme cca 150 minut.
- Poté sklenice vyjmeme z trouby, necháme zchladnout a pak dáme do ledničky. Druhý den můžeme podávat.
Dobrou chuť
