Hummus
Hummus je studený pokrm levantského původu, kaše či dip z rozmačkané uvařené cizrny smíchané s tahinou, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem. Je oblíbený zejména v oblasti Středního východu, v kuchyních původem z této oblasti se používá celosvětově.
Hummus se zpravidla podává s chlebem pita, ale také u nás velmi oblíbený v kombinaci nakrájené mrkve, okurky apd., na hranolky. Já ho také mám rád v kombinaci falafel.
Suroviny:
- 200 g cizrny
- 3 PL tahini pasty
- 4 PL olivového oleje (extra virgin)
- 2 stroužky česneku
- 1 citron
- 1 KL mletého římského kmínu
- sůl
Postup:
- Cizrnu namočíme do vody na minimálně 12 hodin..
- Nabobtnalou cizrnu následně pořádně propláchneme pod tekoucí vodou.
- Vložíme do kastrolku, přilijeme vodu tak, aby byla cizrna celá pod vodou, přidáme lžičku soli a vaříme pozvolna cca 1,5 hodiny.
- Uvařenou cizrnu necháme vychladnout.
- Vychlazenou cizrnu dáme do mixéru, ale pozor, vodu z povařené cizrny nesléváme, ještě ji budeme potřebovat.
- Přidáme cca 100 ml vody z kastrolku ve které se cizrna vařila, přidáme 2 stroužky česneku, 4 PL olivového oleje (extra virgin), štávu z jednoho citronu, 1 PL mletého římského kmínu, 1 KL soli a nakonec asi 3 PL tahini pasty.
- Rozmixujeme do hladka (mixovat alespoň 2 minuty), pokud je příliš hustý, přidáme ještě vodu z kastrolku od cizrny.
- Ochutnáme a případně ještě dochutíme solí.
- Humus je krásně jemný a krémový.
- Dáme do misky a dáme do lednice vychladit.
Tip.: pokud to připravujete pro hosty, můžete humus dát do servírovací misky, zasypeme jemně červenou paprikou a zakápneme olivovým olejem, nebo můžeme nazdobit celou cizrnou, tymiánem či natí z petrželky.


