Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

26.12.2022

Na internetu jsou různé způsoby a mnohdy složitě napsané se složitými postupy. Já dělám velice jednoduše a všem vždy chutná. Z tohoto množství je cca 3 l vývaru.

Suroviny:

  • 0,5 kg hovězího předního masa
  • 2 ks mrkev
  • kousek celeru (já dávám čtvrtku z menšího celeru)
  • 1 ks petržel
  • sůl
  • pepř
  • 6 kuliček nové koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 cibule
  • vlasové nudle 
  • nať petržele 
  • sádlo nebo olej

na knedlíčky:

  • 0,5 kg vepřová játra (hovězí)
  • 4 stroužky česneku (prolisovaný)
  • 2 KL majoránky
  • sůl
  • pepř
  • 1 vejce
  • strouhanka (dle potřeby)
  • nať petržele 

Postup:

  1. Nejdříve si uděláme játrové knedlíčky. Játra nameleme nebo nožem utřeme a všechny suroviny smícháme, rukou pak děláme knedlíčky (koule). Dáme bokem.
  2. Do většího hrnce dáme olej či sádlo, pak najemno nakrájenou cibulku a orestujeme do zlatova, přidáme na kostky pokrájené hovězí maso a zarestujeme (věřte, že to poznáte na chuti, že maso bylo nejdříve orestované).
  3. Přilijeme vodu asi do půli hrnce a přivedeme k varu. 
  4. Osolíme, opepříme a necháme vařit do změknutí masa.
  5. Pak přidáme na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, koření a necháme vařit. Přidáním zeleniny se objem v hrnci zvětší, ale dolijeme vodou, pořádně promícháme a vaříme do změknutí zeleniny.
  6. Pak stačí ochutnat a případně dochutit, přidáme vlasové nudle a vaříme dalších cca 12 minut, podle kvality vlasových nudlí (je diskutabilní to, vařit nudle zvlášť, u nás v rodině nikdy nikdo nudle zvlášť nevařil a polévka byla vždy skvělá).
  7. Po uvaření nudlí přidáme nať z petržele nebo libeček a můžeme servírovat.

Dobrou chuť.

© 2020 - 2025 Ověřené recepty
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky