Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
26.12.2022
Na internetu jsou různé způsoby a mnohdy složitě napsané se složitými postupy. Já dělám velice jednoduše a všem vždy chutná. Z tohoto množství je cca 3 l vývaru.
Suroviny:
- 0,5 kg hovězího předního masa
- 2 ks mrkev
- kousek celeru (já dávám čtvrtku z menšího celeru)
- 1 ks petržel
- sůl
- pepř
- 6 kuliček nové koření
- 2 bobkové listy
- 1 cibule
- vlasové nudle
- nať petržele
- sádlo nebo olej
na knedlíčky:
- 0,5 kg vepřová játra (hovězí)
- 4 stroužky česneku (prolisovaný)
- 2 KL majoránky
- sůl
- pepř
- 1 vejce
- strouhanka (dle potřeby)
- nať petržele
Postup:
- Nejdříve si uděláme játrové knedlíčky. Játra nameleme nebo nožem utřeme a všechny suroviny smícháme, rukou pak děláme knedlíčky (koule). Dáme bokem.
- Do většího hrnce dáme olej či sádlo, pak najemno nakrájenou cibulku a orestujeme do zlatova, přidáme na kostky pokrájené hovězí maso a zarestujeme (věřte, že to poznáte na chuti, že maso bylo nejdříve orestované).
- Přilijeme vodu asi do půli hrnce a přivedeme k varu.
- Osolíme, opepříme a necháme vařit do změknutí masa.
- Pak přidáme na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, koření a necháme vařit. Přidáním zeleniny se objem v hrnci zvětší, ale dolijeme vodou, pořádně promícháme a vaříme do změknutí zeleniny.
- Pak stačí ochutnat a případně dochutit, přidáme vlasové nudle a vaříme dalších cca 12 minut, podle kvality vlasových nudlí (je diskutabilní to, vařit nudle zvlášť, u nás v rodině nikdy nikdo nudle zvlášť nevařil a polévka byla vždy skvělá).
- Po uvaření nudlí přidáme nať z petržele nebo libeček a můžeme servírovat.
Dobrou chuť.
