Domácí vepřové sádlo a škvarky

21.09.2020

Jednoduché a skvělé, přesto existuje mnoho způsobů, jak sádlo vyškvařit. Já používám starý osvědčený způsob, který používala jak babička, tak i maminka.

Suroviny:

  • 2 kg vepřového sádla bez kůže
  • cca 150 ml mléka

Postup:

  1. Sádlo je dobré mít předem řádně vychlazené, lépe se pak krájí. Nakrájíme škvarky o velikosti cca 1,5 cm (nebo kdo má jak rád).
  2. Hrnec se škvarky dáme na mírný plamen, podlijeme mlékem a necháme je pomalu zahřát. Mléko na dně hrnce se pomalu vypaří a škvarky začnou pomalu pouštět sádlo. 
  3. Je nutné pravidelně míchat, škvarky mají tendenci se přichytávat k hrnci.
  4. Ve chvíli, kdy škvarky pustí sádlo, začnou se zabarvovat. Uděláme do zlatohněda.
  5. Když jsou škvarky hotové, přecedíme přes jemné síto. Přecezené sádlo uložíme do vhodné nádoby a necháme vychladnout (my dáváme do kastrolku, ale vhodnou volbou je také klasická zavařovací sklenice s uzávěrem). 
  6. Obojí pak skladujeme v lednici.
© 2020 - 2025 Ověřené recepty
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky
Používáme cookies, abychom zajistili správné fungování a bezpečnost našich stránek. Tím vám můžeme zajistit tu nejlepší zkušenost při jejich návštěvě.

Pokročilá nastavení

Zde můžete upravit své preference ohledně cookies. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.

Bez nezbytných cookies se neobejde správné a bezpečné fungování našich stránek a registrační proces na nich.
Funkční cookies ukládají vaše preference a uzpůsobí podle nich naše stránky.
Výkonnostní cookies monitorují výkon našich stránek.
Díky marketingovým cookies můžeme měřit a analyzovat výkon našeho webu.