Domácí dubajská čokoláda

Dnes už virální dubajská čokoláda, kdo by ji neznal.
Pojďme si ale něco říci o vzniku této čokolády.
Sarah Hamouda, podnikatelka britsko-egyptského původu, která žije v Dubaji, založila v roce 2021 firmu Fix Dessert Chocolatier. Později ve stejném roce, když byla těhotná, čekala své druhé dítě, a měla ohromnou chuť na čokoládu, která by chutí připomínala blízkovýchodní dezert kanafeh, který si pamatovala ze svého dětství, a protože nic takového nemohla sehnat, rozhodla se, že si ho vyrobí sama.
Rovnou se doma vrhla do výroby, aniž by měla s čokolády jakékoliv předchozí zkušenosti. Kombinace jejího výtvoru je netypická a zahrnuje mléčnou čokoládu, pistáciový krém, sezamovou tahini pastu a nudličky těsta kadaif (z nich se vyrábí třeba v Česku známější dezert baklava). Povrch čokolády zdobí žluté a zelené cákance.
Poďme se přiblížit té pravé dubajské čokoládě, akorát za zlomek ceny :-)
Suroviny na pistáciový krém:
- 250 g loupané pistácie, ve vřelé vodě 30 minut odstát, oloupat neoloupané slupky
- 1 Salko
- 2 bílé čokolády
- Smetana na šlehání
Postup výroby pistáciového krému:
- Oloupané pistácie na mixéru rozmixujeme do hladka, přendáme do mísy, přidáme Salko, zamícháme.
- Připravíme ganache (ganáš). Smetanu přivedeme k varu, vypneme, přidáme čokoládu, rozmícháme, necháme vychladnout a přelijeme k pistáciím do mísy. Důkladně rozmícháme.
- Takto připravený krém dáme do uzavíratelné sklenice a dáme do lednice. Krému je dost na více dávek.
Z tohoto množství surovin připravíme cca 550 - 600 gr pistáciového krému.
Na dubajskou čokoládu budete potřebovat:
- 400 g kvalitní mléčné čokolády
Náplň:
- 100 g kataifi těsta
- 20 g tahini pasty
- 200 g pistáciového krému
Postup:
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, nesmí pálit.
- Větší část nalijeme do formy, pokryté musí být dno i boky. Poklepeme formou, aby jsme se zbavili vzduchu v čokoládě. Dáme chladit do lednice.
- Těsto kataifi (kadayif) nakrájíme nadrobno a opražíme v pánvi na másle do zlatova. Poté předáme do větší nádoby a smícháme s připraveným pistáciovým krémem a tahini pastou.
- Rozprostřeme do formy na čokoládu. Pistáciový krém naneseme zhruba 2-3 mm pod okraj. Dáme na cca hodinu do ledničky, případně do mrazáku ztuhnout, aby se nám lépe pracovalo s finální vrstvou čokolády.
- Pistáciovou vrstvu polijeme zbytkem čokolády, uhladíme a dáme do lednice ztuhnout (Nejlépe alespoň hodinu, ale já jsem nechal do druhého dne). Poté vyndáme z formy, můžeme zabalit do alobalu a máme hotovo.
- Z uvedeného množství připravíte 2 ks tabulek čokolády o hmotnosti 430 g, velikost čokolády dle přiložené fotografie níže.