Domácí dubajská čokoláda

04.03.2025
Sarah Hamouda
Sarah Hamouda

Dnes už virální dubajská čokoláda, kdo by ji neznal.

Pojďme si ale něco říci o vzniku této čokolády.

Sarah Hamouda, podnikatelka britsko-egyptského původu, která žije v Dubaji, založila v roce 2021 firmu Fix Dessert Chocolatier. Později ve stejném roce, když byla těhotná, čekala své druhé dítě, a měla ohromnou chuť na čokoládu, která by chutí připomínala blízkovýchodní dezert kanafeh, který si pamatovala ze svého dětství, a protože nic takového nemohla sehnat, rozhodla se, že si ho vyrobí sama.

Rovnou se doma vrhla do výroby, aniž by měla s čokolády jakékoliv předchozí zkušenosti. Kombinace jejího výtvoru je netypická a zahrnuje mléčnou čokoládu, pistáciový krém, sezamovou tahini pastu a nudličky těsta kadaif (z nich se vyrábí třeba v Česku známější dezert baklava). Povrch čokolády zdobí žluté a zelené cákance.


Poďme se přiblížit té pravé dubajské čokoládě, akorát za zlomek ceny :-)

Suroviny na pistáciový krém:

  • 250 g loupané pistácie, ve vřelé vodě 30 minut odstát, oloupat neoloupané slupky
  • 1 Salko
  • 2 bílé čokolády 
  • Smetana na šlehání 

Postup výroby pistáciového krému:

  1. Oloupané pistácie na mixéru rozmixujeme do hladka, přendáme do mísy, přidáme Salko, zamícháme. 
  2. Připravíme ganache (ganáš). Smetanu přivedeme k varu, vypneme, přidáme čokoládu, rozmícháme, necháme vychladnout a přelijeme k pistáciím do mísy. Důkladně rozmícháme. 
  3. Takto připravený krém dáme do uzavíratelné sklenice a dáme do lednice. Krému je dost na více dávek. 

Z tohoto množství surovin připravíme cca 550 - 600 gr pistáciového krému.


Na dubajskou čokoládu budete potřebovat

  • 400 g kvalitní  mléčné čokolády

Náplň:

  • 100 g kataifi těsta
  • 20 g tahini pasty 
  • 200 g pistáciového krému

Postup:

  1. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, nesmí pálit. 
  2. Větší část nalijeme do formy, pokryté musí být dno i boky. Poklepeme formou, aby jsme se zbavili vzduchu v čokoládě. Dáme chladit do lednice.
  3. Těsto kataifi (kadayif) nakrájíme nadrobno a opražíme v pánvi  na másle do zlatova. Poté předáme  do větší nádoby  a smícháme s připraveným pistáciovým krémem a tahini pastou.
  4. Rozprostřeme do formy na čokoládu. Pistáciový krém naneseme zhruba 2-3 mm pod okraj.  Dáme na cca hodinu do ledničky, případně  do mrazáku ztuhnout, aby se nám lépe pracovalo s finální vrstvou čokolády. 
  5. Pistáciovou vrstvu polijeme zbytkem čokolády, uhladíme a dáme do lednice ztuhnout (Nejlépe alespoň hodinu, ale já jsem nechal do druhého dne). Poté vyndáme z formy, můžeme zabalit do alobalu a máme hotovo. 
  6. Z uvedeného množství připravíte 2 ks tabulek čokolády o hmotnosti 430 g, velikost čokolády dle přiložené fotografie níže. 
© 2020 - 2025 Ověřené recepty
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky
Používáme cookies, abychom zajistili správné fungování a bezpečnost našich stránek. Tím vám můžeme zajistit tu nejlepší zkušenost při jejich návštěvě.

Pokročilá nastavení

Zde můžete upravit své preference ohledně cookies. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.

Bez nezbytných cookies se neobejde správné a bezpečné fungování našich stránek a registrační proces na nich.
Funkční cookies ukládají vaše preference a uzpůsobí podle nich naše stránky.
Výkonnostní cookies monitorují výkon našich stránek.
Díky marketingovým cookies můžeme měřit a analyzovat výkon našeho webu.