Domácí dubajská čokoláda

04.03.2025
Sarah Hamouda
Sarah Hamouda

Dnes už virální dubajská čokoláda, kdo by ji neznal.

Pojďme si ale něco říci o vzniku této čokolády.

Sarah Hamouda, podnikatelka britsko-egyptského původu, která žije v Dubaji, založila v roce 2021 firmu Fix Dessert Chocolatier. Později ve stejném roce, když byla těhotná, čekala své druhé dítě, a měla ohromnou chuť na čokoládu, která by chutí připomínala blízkovýchodní dezert kanafeh, který si pamatovala ze svého dětství, a protože nic takového nemohla sehnat, rozhodla se, že si ho vyrobí sama.

Rovnou se doma vrhla do výroby, aniž by měla s čokolády jakékoliv předchozí zkušenosti. Kombinace jejího výtvoru je netypická a zahrnuje mléčnou čokoládu, pistáciový krém, sezamovou tahini pastu a nudličky těsta kadaif (z nich se vyrábí třeba v Česku známější dezert baklava). Povrch čokolády zdobí žluté a zelené cákance.


Poďme se přiblížit té pravé dubajské čokoládě, akorát za zlomek ceny :-)

Suroviny na pistáciový krém:

  • 250 g loupané pistácie, ve vřelé vodě 30 minut odstát, oloupat neoloupané slupky
  • 1 Salko
  • 2 bílé čokolády 
  • Smetana na šlehání 

Postup výroby pistáciového krému:

  1. Oloupané pistácie na mixéru rozmixujeme do hladka, přendáme do mísy, přidáme Salko, zamícháme. 
  2. Připravíme ganache (ganáš). Smetanu přivedeme k varu, vypneme, přidáme čokoládu, rozmícháme, necháme vychladnout a přelijeme k pistáciím do mísy. Důkladně rozmícháme. 
  3. Takto připravený krém dáme do uzavíratelné sklenice a dáme do lednice. Krému je dost na více dávek. 

Z tohoto množství surovin připravíme cca 550 - 600 gr pistáciového krému.


Na dubajskou čokoládu budete potřebovat

  • 400 g kvalitní  mléčné čokolády

Náplň:

  • 100 g kataifi těsta
  • 20 g tahini pasty 
  • 200 g pistáciového krému

Postup:

  1. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, nesmí pálit. 
  2. Větší část nalijeme do formy, pokryté musí být dno i boky. Poklepeme formou, aby jsme se zbavili vzduchu v čokoládě. Dáme chladit do lednice.
  3. Těsto kataifi (kadayif) nakrájíme nadrobno a opražíme v pánvi  na másle do zlatova. Poté předáme  do větší nádoby  a smícháme s připraveným pistáciovým krémem a tahini pastou.
  4. Rozprostřeme do formy na čokoládu. Pistáciový krém naneseme zhruba 2-3 mm pod okraj.  Dáme na cca hodinu do ledničky, případně  do mrazáku ztuhnout, aby se nám lépe pracovalo s finální vrstvou čokolády. 
  5. Pistáciovou vrstvu polijeme zbytkem čokolády, uhladíme a dáme do lednice ztuhnout (Nejlépe alespoň hodinu, ale já jsem nechal do druhého dne). Poté vyndáme z formy, můžeme zabalit do alobalu a máme hotovo. 
  6. Z uvedeného množství připravíte 2 ks tabulek čokolády o hmotnosti 430 g, velikost čokolády dle přiložené fotografie níže. 
© 2020 - 2025 Ověřené recepty
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky