Domácí bramborové gnocchi
26.05.2020
Suroviny:
- 1 kg brambor
- 250 g mouky (někdy se doporučuje až 300 g na 1 kg brambor)
- 1 velké vejce (někdo přidává pouze žloutek nebo dělá bezvaječné)
- špetka soli
Postup:
- V neosolené vodě uvaříme brambory i se slupkou (asi 20 - 30 min).
- Následně oloupeme slupku a ještě teplé je protlačíme v pasírovači (it. "passaverdura) nebo rozmačkáme ručně vidličkou (dáváme pozor, aby nám nikde nezbyly kousky brambor).
- Na dřevěnou (či třeba mramorovou) desku připravíme brambory, uděláme do nich důlek, přisypeme část mouky a přidáme vejce. To uvnitř rozšleháme.
- Postupně zpracováváme těsto a přidáváme mouku dle potřeby.
- Z vypracovaného těsta odkrojíme kus a uválíme z něj dlouhý váleček o průměru cca 1 cm. Aby se nám podařil dobrý váleček, tak na těsto nesmíme moc tlačit a je potřeba jej posypat po celé délce moukou (tip od italské mamma).
- Potom jej nakrájíme na stejně velké kousky, asi 2 cm dlouhé. Každý kousek posypeme lehce moukou a naskládáme vedle sebe - gnocchi by se neměly dotýkat, aby se nepřilepily.
- Typický tvar gnocchů můžeme buď vypracovat pomocí tvarovače nebo jednoduše jej protlačit do gnocchů pomocí vidličky.
- Dáme vařit vodu na těstoviny, osolíme jí. Ve vroucí vodě uvaříme gnocchi (je potřeba je nabírat s lehkostí, aby se k sobě nepřilepily). Gnocchi jsou hotové ihned - jakmile vyplavou na hladinu (cca 1 min).
