Cmunda po kaplicku
11.04.2025
Historie pokrmu: Cmunda po kaplicku je jídlem, o kterém se traduje, že ho šéfkuchař Oto Kořínek z jedné kaplické restaurace připravil jen tak narychlo. Snažil se totiž zavděčit příchozím strávníkům, pro které neměl už po zavírací době jídlo. A tak vymyslel něco, co zachutnalo, a nakonec i nadchlo několik generací.
Suroviny:
Bramborák
- 6 větších brambor
- 1 dcl mléka
- 8 stroužků česneku
- 1 lžičky pepře
- 2 lžičky soli
- majoránka dle chuti
- 2 vejce
- hladká mouka
Zelí
- 600 gr bílé kysané zelí
- kmín (na dochucení)
- ocet (na dochucení)
- cukr (na dochucení)
- sůl (na dochucení)
Uzené
- vepřová krkovice (uzená krkovice s kostí) 4 plátky
Postup:
- Oloupané brambory nastrouhejte najemno, ideálně v robotu. Asi hrst brambor si dejte stranou. Zbylé nechte chvíli stát a pak z nich vymačkejte přebytečnou vodu.
- Do brambor vmíchejte prolisovaný česnek, vejce, sůl, pepř, majoránku a trochu mléka, brambory pak nebudou hnědnout. Podle potřeby zahustěte moukou, ale nepřehánějte to s ní. Těsto dobře prohněťte, má být poměrně hutné.
- Z plátků masa vyndejte kost a maso prohřejte, ideálně na pařáku, aby si zachovalo chuť. Propláchnuté zelí vařte asi 10 minut s kostí z krkovičky. Vyndejte ji, do zelí vmíchejte odložené nastrouhané brambory, čímž je zahustíte, a nakonec dochuťte solí, cukrem, kmínem a pár kapkami octa. Uchovejte teplé.
- Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a na středním stupni smažte velké bramboráky – asi jako talíř. Osmažte je z obou stran dozlatova tak, aby byly na povrchu křupavé a uvnitř vláčné. Před podáváním je do poloviny naplňte zelím, položte plátek masa a bramborák přes něj přehněte.
