Čertovy buchty (honzovky)

14.05.2023

Suroviny:

  • Kostka droždí
  • 3 dc mléka
  • 50 g cukru
  • Špetka soli
  • 3 žloutky
  • 150 g Hera
  • 500 g hladké mouky
  • Mletý mák
  • Cukr Moučka

Postup:

  1. Do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, přilijeme 2 dcl vlažné mléko. Až droždí nakyne, přidáme žloutky, sůl, mouku, rozpuštěnou heru, důkladně prohněteme. 
  2. Necháme kynout na teplém místě cca 20 minut.
  3. Mezitím, smícháme mletý mák s cukr moučkou 1:1, přilijeme 1 dcl mléka. Dle potřeby více, musí to mít tužší konzistenci. Dále vymažeme plech olejem či máslem.
  4. Po vykynuti těsta si na vál uděláme bochánky, dlani zmáčkneme, doprostřed dáme připravený mák. Zaděláme a spojem dáme dolu na plech. Každou stranu mašlovačkou potřeme olejem či máslem, aby se neslepily.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 - 190°C cca 25 minut. 
  6. Hotové můžeme zaprášit moučkovým cukrem.

Druhá varianta, nadýchanější těsto.

  • 500 g hladké mouky
  • větší špetka soli 
  • 100 g rozpuštěného másla (nesmí být horké)
  • 90 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr 
  • 30 g čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 2 žloutky 
  • rozpuštěné máslo na vymazání pekáče, potření buchet 
  • 2-3 cl rumu (přidá se do másla na potření upečených buchet)

Na tvarohovou náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr 
  • 3 - 4 lžíce cukru
© 2020 - 2025 Ověřené recepty
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky