Čertovy buchty (honzovky)
14.05.2023
Suroviny:
- Kostka droždí
- 3 dc mléka
- 50 g cukru
- Špetka soli
- 3 žloutky
- 150 g Hera
- 500 g hladké mouky
- Mletý mák
- Cukr Moučka
Postup:
- Do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, přilijeme 2 dcl vlažné mléko. Až droždí nakyne, přidáme žloutky, sůl, mouku, rozpuštěnou heru, důkladně prohněteme.
- Necháme kynout na teplém místě cca 20 minut.
- Mezitím, smícháme mletý mák s cukr moučkou 1:1, přilijeme 1 dcl mléka. Dle potřeby více, musí to mít tužší konzistenci. Dále vymažeme plech olejem či máslem.
- Po vykynuti těsta si na vál uděláme bochánky, dlani zmáčkneme, doprostřed dáme připravený mák. Zaděláme a spojem dáme dolu na plech. Každou stranu mašlovačkou potřeme olejem či máslem, aby se neslepily.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 - 190°C cca 25 minut.
- Hotové můžeme zaprášit moučkovým cukrem.

Druhá varianta, nadýchanější těsto.
- 500 g hladké mouky
- větší špetka soli
- 100 g rozpuštěného másla (nesmí být horké)
- 90 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 30 g čerstvého droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 2 žloutky
- rozpuštěné máslo na vymazání pekáče, potření buchet
- 2-3 cl rumu (přidá se do másla na potření upečených buchet)
Na tvarohovou náplň:
- 500 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 3 - 4 lžíce cukru
