Bavorské vdolky
28.02.2025
Suroviny:
- 330 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 1 vejce
- 7 g sušeného droždí
- 4 g soli
- 40 g cukru
- ½ vanilkového lusku
- nastrouhaná kůra z ½ citronu
- 30 ml rumu
- 30 g másla
- olej na smažení
- 200 g nastrouhaného tvrdého tvarohu
- 200 g švestkových povidel
- 400 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- moučkový cukr na posyp
Postup:
- Do prosáté mouky v míse uděláme důlek, do kterého nalijeme mléko, vsypeme cukr, sušené droždí a zamícháme. Pak přidáme nastrouhanou kůru, vanilku ,máslo, vejce, sůl a rum. Zaděláme těsto, které necháme kynout. Alespoň dvakrát srazíme.
- Vykynuté těsto rozválíme asi na 2 cm vysoký plát a vykrájíme kolečka o průměru 6 cm. Necháme vykynout. Vykynutá kolečka uprostřed promáčkneme a dáme smažit do nahřátého oleje na 180 °C.
- Po usmažení necháme vdolečky okapat.
- Každý vdoleček potřeme švestkovými povidly a povidlovou část důkladně obalíme v nastrouhaném tvarohu. Smetanu ke šlehání ušleháme s vanilkovým cukrem a každý vdolek ozdobíme a nakonec pocukrujeme.
